Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.
Image thumbnail

Povestea Noastră

CRAMA UNU

Crama Unu este proiectul meu de suflet, în care îmi pun pasiunea și răbdarea. Iar vinul de asta are nevoie: de pasiunea oamenilor și de răbdarea lor.

Am adunat în jurul meu o echipă care împărtășește aceeași pasiune pentru vin și aceeași bucurie de a crea o poveste în fiecare sticlă. Nu căutăm volume, nu ne ghidăm după rețete ale succesului.

Suntem o cramă boutique, unde vinificăm doar producția proprie de struguri și unde lăsăm fiecare soi de strugure să-și exprime personalitatea, intervenind minim asupra procesului de transformare în vin.

Ceea ce ne dorim cel mai mult este ca în ochii consumatorilor, Crama Unu să fie un producător original, creativ și constant în calitate.

George Males

 

Podgoria

Crama Unu se află lângă localitatea Cârligele, Vrancea și face parte din podgoria Cotești, care este compusă din localitățile Faraoane, Cîrligele, Budești, Cotești, Urechești, Popești și Tâmboiești. Podgoria este situată în continuarea podgoriei Odobești, între Valea Milcovului și Valea Râmnicului. Amplasarea podgoriei la intersectia paralelei 45 cu meridianul 27, intr-un amfiteatru deschis spre Sud-Est, creste numarul de ore de expunere la soare per ciclu de vegetatie, amplificand specificul aromatic de fructe bine coapte al strugurilor.

Viile

Crama Unu deține 25 de hectare situate pe malurile râului secat Dălhăuți, lângă localitatea Cârligele, la 13 km de Focșani. Parcelele sunt cultivate cu soiurile Merlot, Fetească Neagră, Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Riesling de Rin, Riesling Italian și Muscat Ottonel.

Clima

Regiunea viti-vinicolă Cotești se află într-un climat temperat cu influență continentală și conferă condiţii excelente de dezvoltare a soiurilor de înaltă calitate, exprimate în principal printr-o mare cantitate de căldură solară şi un regim convenabil al precipitaţiilor. Carpații de Curbură formează un adăpost natural pentru viile podgoriei, iar pantele line și largi cu expunere sudică sunt ideale pentru cultivarea viței de vie.

Solul

Compoziția geologică a solului este alcatuită din straturi de prundiș și pietriș care formează solurile aerate favorabile dezvoltării viței de vie. alternanţe de nisipuri, pietrişuri piemontane, pleistocen inferioare şi medii, acoperite de o mantie de loessoide, luto-nisipoase. Aceasta depunere continentală pleistocenă se suprapune sedimentelor marine pliocene argilo-nisipo-marnoase au textura uşoară şi mijlocie, asigurând o structurare glomerulară, permisibilitate, aerisire, drenaj vertical şi prelucrare mecanică. Însuşirile chimice şi cele biologice, completează fericit caracteristicile fizice formând un ansamblu valoros pentru dezvoltarea viţei de vie. ,,Din cele de mai sus, rezultă că ansamblul ecosistemic prin componentele sale litologo-geomorfice şi pedoclimatice, dovedeşte o certă vocaţie pentru viticultură şi că prezenţa multiseculară a acestei podgorii, respectiv existenţa acestei Denumiri de Origine nu este întamplătoare.'' ONVPV

ISTORIE

Crama UNU face parte din ,,Podgoria Regiunii Cotesti, judetul Vrancea, o zona in care cultivarea vitei de vie se pierde adanc in negura istoriei. Traditiile producerii vinului in regiune sunt dovedite de artefacte ale carpilor, populatie de origine traco-getica al carei maxim de dezvoltare a fost atins in Sec. II-III d. Hr. Prima atestare documentara a localitatii Cotesti dateaza de la 1471, localitatea căpătându-și acest nume de la căpitanul lui Radu cel Frumos, Stan Cotea Odobescu, care a primit un domeniu în această zonă ca danie din partea domnitorului Țării Românești. Despre Podgoria Cotești apar primele mențiuni în 1580, pe vremea domnitorului Mihnea Turcitul. În decursul timpului mai apar acte de danie sau de vânzare a viilor din această zonă. Prezenta multiseculara a acestei podgorii se datoreaza ansamblului ecosistemic care dovedeste o certa vocatie pentru viticultura, astfel ca Denumirea de Origine Controlata Cotesti nu este deloc intamplatoare. Asadar, despre Cotesti nu se poate aminti fara a vorbi despre pamant, soare condensat in boabele de struguri, licori divine, pasiune si multa truda. '' ONVPV

Anii '80

Viile noastre, parte a podgoriei Cotești, sunt plantate cu soiurile Fetească Regală, Fetească Albă, Riesling Italian și Merlot.

a

2012

Daniel Dincă cumpără câteva parcele de vie, pune bazele cramei sub numele Daniel’s Wine și obține prima recoltă.

2013

Sunt plantate soiurile Fetească Neagră, Sauvignon Blanc și Muscat Ottonel. Merlot 2012 obține medalia de aur la CN Bachus.

a

2017

Prima participare la IWCB, unde Merlot 2016 obține medalia de aur

2018

Fetească Neagră 2017 este premiată cu Marea Medalie de Aur la Concursul Național de Vinuri Bachus. Merlot 2017 obține medalia de aur la IWCB

a

2019

Merlot 2017 este premiat cu medalie de aur la Concursul Național de Vinuri Bachus

2020

Premiul I Cesar al vinului roșu BASF, pentru Fetească Neagră 2017. George Maleș devine proprietar al viilor și al afacerii, aducând un suflu nou și o viziune de business proaspătă.

2021

Este lansat brandul Crama Unu, sub care se gruează tot portofoliul de produse și care marchează un nou început în business.

2022

Daniel's Wine Feteasca Neagra 2020 este cel mai bun vin la concursul de vinuri Bachus 2022.<br /> Sunt lansate noile game de vinuri; Cavaliro, Contese, Florentina's Wine si George's Wine

2023

Daniel's Wine Feteasca Neagra 2020, este cel mai bun vin rosu la concursul BASF, ''Povesti cu vinuri romanesti 2023''

a
Language