Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.

Blog

HomeFoodQuality Wines

Quality Wines

Crama Unu / Daniel´s Wine, Fetească albă, 2021
Un 2021, proaspăt îmbuteliat de la Crama Unu / Daniel´s Wine, din Cîrligele, Vrancea. Este de fapt locul cel mai cald din toată Moldova, adică dintre localitățile de unde am degustat Fetești albe. Că mă gândesc că poate pe ici pe colose încinge și mai tare. Aici avem o medie de 22°C, cu o diferență diurnă/nocturnă de 28/16°C. Vinul înțeleg că va ajunge undeva pe la 36 lei la raft.
Și vine cu un nas foarte reținut dar foarte incitant pentru mine. Preponderent floral, cu iasomie și ceva pajiște primăvăratica, dimineața, când mai e plină de rouă. În plan secund pere pergamute și ceva gutui, dar și câțiva stropi de limetă. E un nas cu multe fațete, cu o evoluție foarte subtilă și interesantă în pahar, când se încălzește un pic. Și merită răbdarea și servirea în cantități mici. Astfel se și încălzește mai repede și spectacolul este mai des.
Când se înălzește un pic, presupun că ajunge undeva spre 12-13°C, mai apar niște tente de portocală proaspăt stoarsă. Adică nu numai mirosul sucului combinat cu cu pulpa zdrobită, dar și acel miros ușor iute-amărui al uleiurilor care ies din coajă. Și apar și niște nuanțe condimentate de genul oregano-ului și a boabelor de coriandru prajite și pisate, care devin astfel ușor iuți.
Palatinul este destul de dens și surprinzător de bine așezat, cu o aciditate foarte bine integrată și care deschide vinul destul de bine. Fiind un pic prea proaspăt, înțeleg că a fost îmbuteliat cam acum o lună și jumătate, este un pic difuz în privința definiției fructului. Dar corpul mediu se așează deja foarte frumos pe palatin. Perele se regăsesc și pe palatin, și aici într-o manifestare un pic mai reținută, mai elegantă, mai aristocrată. Desigur pe papilele și înțelegerea mea. Pe mine vinurile foarte opulent parfumate și aromate mă obosesc. Sunt convins că multora acest vin li se va parea chiar inexpresiv. Dar pentru mine în mod cert nu este. Pe lângă perele pergamute mai apar pe palatin și un grapefruit roșu, cu acel joc de dulce-acid-amărui, care mie îmi place în mod deosebit, dar în postgust se fac remarcate atât ceva tente saline, cât și unele amărui migdalate, care susțin și conturează și mai bine acel grapefruit.
Și după ce am scris atât și am invocat destui descriptori, mi se pare legitim să mă întrebați dacă nu cumva am greșit când am scris că definiția fructului este difuză. Păi este! Chiar dacă acum cele descrise nu le intuiesc ci chiar le simt, am ferma convingere că după ce se va așeza vinul binișor în sticlă (zic eu undeva spre iunie 2023 – strict intuitiv, nu am mare experiență cu vinurile lor!), vor fi mult mai clar conturate.
E un vin care pe mine mă bucură nespus. Un vin la €7,50 / 36 lei, care mă pune pe gânduri! Nu e vreo capodoperă! Să nu fiu greșit înțeles. Nu este o concurență la vinurile mele reper din acest soi! Dintre care unele nu sunt chiar departe ca preț! Marcea Rezerva e 45 de lei. Dar acela e alt stil, alt vin, pentru că e baricat. Cu maxim simț de răspundere și înțelegere pentru soi, și am convingerea că cei de acolo chiar știu ce fac!
Revenind la această licoare de la Crama Unu / Daniel´s Wine cred că vă pot mărturisi că l-am pus pe listă pentru redegustare undeva in iunie-iulie 2023. Nu, pe creier nu mi-a rămas dar sincer cred, dacă intuiția nu mă va înșela amarnic, că mă voi linge pe degete vara viitoare.
Da, vinul acesta l-am primit. Multumesc George Males si pe aceasta cale. Dar am mai primit si vinuri de la ei care nu mi-au placut. Si in mod curios nu s-au suparat! Felicitari.
Language